Herbata owocowa Dzika róża 100g, Natura Wita
Opis
Doskonale dobrany bukiet owoców i płatków to od dawna uznane, wyjątkowo cenne źródło łatwo przyswajalnej witaminy C i mikroelementów.
Dzika róża
Dzika róża wykazuje działanie wzmacniające,
odżywcze, witaminizujące, oczyszczające, przeciwzapalne, ściągające,
poprawiające trawienie, żółciopędne, wykrztuśne, przeciwgorączkowe,
przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, wzmacniające nerki oraz krew, zwiększające
popęd płciowy, regulujące miesiączkowanie i przeciwdepresyjne.
Wielokierunkowe
działanie róży wynika z dużej zawartości witaminy C, w połączeniu z innymi
witaminami. Witamina C w organizmie bierze udział w procesach utleniania i
redukcji, a to podstawowe procesy toczące się w całym organizmie we wszystkich
narządach i we wszystkich tkankach. Warto nadmienić, iż witamina C zawarta w
róży jest aktywna i trwała w przeciwieństwie do syntetycznej, która
przedawkowana jest przyczyną m.in. biegunki czy kamieni nerkowych.
Cenną
właściwością witaminy C jest hamowanie powstania nitrozoamin, które są związkami
rakotwórczymi i powstają w przewodzie pokarmowym po spożyciu przenawożonych
azotem roślin i innych pokarmów zawierających nadmiar azotu, między innymi
wędlin.
Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta
u dzieci, u kobiet w ciąży oraz u matek karmiących, w czasie choroby, zwłaszcza
przebiegającej z gorączką, u palaczy, u alkoholików, u ludzi pijących dużo kawy
i herbaty, u lekomanów i u narkomanów.
Owoce
róży stosuje się w spadku odporności organizmu, w osłabieniu mechanizmów
obronnych, w chorobach zakaźnych, przeziębieniach, w infekcjach bakteryjnych i
wirusowych, zwłaszcza przebiegających z wysoką gorączką, a także w chorobie
nowotworowej. Różę stosuje się również u rekonwalescentów po wszelkich
chorobach, szczególnie długotrwałych, zakaźnych, po wszelkiego typu
operacjach.
Hibiskus
Hibiskus (kwiat malwy sudańskiej) to
wyjątkowo cenne źródło naturalnej witaminy C oraz wapnia, witamin i soli
mineralnych.
Przyspiesza on przemianę
materii, zmniejsza wchłanianie w jelitach, działa wzmacniająco na wątrobę i
oczyszcza organizm. W afrykańskiej medycynie ludowej przypisuje się mu
antybakteryjne i moczopędne działanie, dzięki czemu zapobiega zastojom wody w
organizmie. Kwiat hibiskusa ma również właściwości obniżające ciśnienie krwi, a
polisacharydy wzmacniają odporność organizmu. Działa on też kojąco,
przeciwzapalnie oraz łagodzi podrażnienia.
Głóg
Głóg wykazuje działanie rozkurczowe na mięśnie
gładkie jelit, macicy, dróg moczowych i naczyń krwionośnych. Najważniejsze jest
jego działanie rozkurczowe na naczynia wieńcowe serca. Zmniejszenie napięcia
ścian naczyń serca powoduje ustąpienie bólu i uczucia duszności, zwiększenie
dopływu krwi, co powoduje dotlenienie mięśnia sercowego i usunięcie szkodliwych
metabolitów. Głóg działa bezpośrednio na mięsień sercowy, wzmacnia siłę skurczu
i zmniejsza jego częstotliwość, dzięki temu następują dłuższe przerwy między
skurczami i lepszy wypoczynek serca.
Ponadto
działa również korzystnie na naczynia mózgowe. Rozkurcz i rozszerzenie tych
naczyń powoduje lepsze ukrwienie, dotlenienie i odżywienie mózgu, co
przeciwdziała anemizacji mózgu. To działanie ma ogromne znaczenie dla ludzi
starszych ze zmianami miażdżycowymi, tym bardziej, że głóg działa łagodnie i
długotrwale i nie nastręcza obaw o niebezpieczne komplikacje, jakimi są
uszkodzenia naczyń dotkniętych miażdżycą. Głóg obniża ciśnienie krwi.
Owoce
głogu mają działanie bardziej wzmacniające, a w mniejszym stopniu rozkurczowe.
Polecany jest w stanach ogólnego zmęczeniu, a także jako środek
uspokajający.