Miód gryczany 1200g Bartnik Sądecki
Opis
Podobnie jak miód akacjowy, zawiera dużo fruktozy. Zabarwienie ma ciemne, aż do brunatnego.
Zabarwienie ma ciemne, aż do brunatnego. Przechowywany przez
dłuższy czas w warunkach umożliwiających dostęp światła, zmienia barwę
na ciemnobrunatną, prawie czarną.
Krystalizuje, tworząc grube, twarde kryształy, osadzające się w płynnym osoczu miodowym. Po krystalizacji przyjmuje najczęściej barwę brązową. Smak ma ostry, a nawet lekko piekący. Miód gryczany zawiera szczególnie dużo łatwo przyswajalnego magnezu, zalecany jest w diecie antynowotworowej. Pomocny jest w leczeniu schorzeń układu krążenia, szczególnie na tle miażdżycowym. Także w chorobach wątroby i osłabieniu wzroku, słuchu i pamięci.